«

»

Taller d’història oral “Veus en Moviment”

Des del grup de l’Arxiu Històric del Foment Hortenc ens arriba aquesta proposta: un taller formatiu sobre tècniques per recollir, tractar i conservar la nostra història a partir de la memòria oral i col·lectiva.

DIMARTS 28 de gener a les 18h al FOMENT HORTENC
DIMECRES 5 de febrer a les 18h als LLUÏSOS D’HORTA

Aquest curs-taller proposa als participants introduir-se en la metodologia de la Història Oral, analitzar les potencialitats que té per tal d’avaluar diferents projectes basats en la construcció i utilització de fonts orals i dissenyar la seva pròpia estratègia de treball.

El desenvolupament del curs es fonamenta en la rellevància de la Història Oral, en la seva potencialitat educativa i de transformació individual i col·lectiva. Així com també per a la presa de consciència del present com una continuïtat d’un procés històric que es manifesta mitjançant la relació que s’estableix entre entrevistat i entrevistador.

Així mateix, en aquest tipus d’espais es cerca respondre a diferents sectors, com per exemple la funció social dels records del passat, de la memòria, en la problemàtica social i política actual, en aquest cas de les entitats del barri d’Horta.

Continguts :

1. L’entrevista d’Història Oral.

 • La construcció de fonts orals.
 • Relació entrevistador- entrevistat.
 • Drets de l’Entrevistat.

2. Usos de les fonts orals.

 • Història Oral i Arxius.
 • Història Oral i organitzacions socials, entitats i associacions.
 • Les fonts orals en els treballs de recerca.
 • Els criteris d’elecció d’un projecte: necessitats i possibilitats.

Metodologia:

Durant el curs-taller es faran servir les següents estratègies docents:

 1. Anàlisi de fonts documentals existents (seleccionades segons els continguts a abordar, per exemple: fotos antigues d’Horta, documents de l’arxiu del Foment Hortenc, dels Lluïsos o de l’Ateneu, d’escoles, personals, publicitaris, etc).
 2. Presentació i anàlisi d’entrevistes d’història oral. S’utilitzaran filmacions d’entrevistes.
 3. Realització d’entrevistes d’història oral. Els assistents al curs experimentaran les tècniques de l’entrevista d’Història Oral: realitzaran entrevistes en grup.
 4. Recuperació de la pràctica dels participants en relació amb els temes tractats per tal d’analitzar assoliments i dificultats, i aportar a la seva superació i perfeccionament.

Professorat: Laura Benadiba, historiadora, professora i escriptora especialitzada en la metodologia de la història oral. Presidenta de http://otrasmemorias.com.ar.

Organitzadors: Foment Hortenc, Lluïsos d’Horta, Ateneu Hortenc.

Destinataris: Socis de les entitats organitzadores, i docents i estudiants dels centres educatius del districte d’Horta-Guinardó.

Durada: 6 hores lectives.

Dates i horari:

 • Primera sessió: 28 de gener de 2020, de 18 a 21 h.
 • Segona sessió: 5 de febrer de 2020, de 18 a 21 h.

Lloc:

 • Primera sessió: Foment Hortenc (Alt de Mariner núm. 15, Barcelona).
 • Segona sessió: Lluïsos d’Horta (Feliu i Codina núm. 7-9, Barcelona).

Preu d’inscripció: gratuït pels associats, docents i estudiants.

Les places són limitades! Si esteu interessats en participar-hi, envieu un correu amb el vostre nom i telèfon a cultura@fomenthortenc.cat.